Prentenboek De Speelboom - auteur Erik Renkema aan het woord

Creathlon

In het voorjaar geven wij het prentenboek De Speelboom uit. Dit is een ontroerend verhaal over samenwerken en nieuwe mogelijkheden na een grote verandering. Auteur Erik Renkema schreef er een blog over.

Wat als je al jaren het prima zelf hebt kunnen redden? Als je altijd al met je eigen gewoontes, je traditie hebt geleefd? Het is je allemaal vertrouwd geworden. Dierbaar.
Dan gebeurt er iets waardoor dit allemaal verandert.

Dit is het uitgangspunt van mijn splinternieuw prentenboek: De Speelboom, uitgegeven door Creathlon. In dit door Maggie Gunzel sprookjesachtig geïllustreerde verhaal gaan twee scholen al jarenlang hun eigen gang. En dat gaat heel goed. Iedereen vaart er wel bij. Maar dan gebeurt er iets onverwachts in het bos waar de scholen staan. Het is een gebeurtenis waardoor de kinderen van beide scholen een besluit moeten nemen. Dat is een besluit waardoor alles anders wordt…

 

Nieuwe levensbeschouwelijke identiteit van samenwerkingsscholen

In 2018 promoveerde ik bij de Protestantse Theologische Universiteit en Hogeschool Windesheim op de identiteit van samenwerkingsscholen. Deze scholen zijn het resultaat van een fusie tussen een openbare school en een school voor bijzonder onderwijs. Scholen met een eigen verhaal, een vertrouwde en doorleefde identiteit. Ik onderzocht en beschreef waar de scholen voor staan als ze gaan fuseren, wat hun nieuwe en verbindende identiteit is, en hoe ze deze vormgeven in het levensbeschouwelijk onderwijs.

In de jaren erna ben ik als adviseur identiteit bij Verus veel op pad gegaan met deze samenwerkingsscholen in die zoektocht naar de levensbeschouwelijke identiteit van de nieuwe school. Juist daar word ik enthousiast van: wanneer de mensen op school gemotiveerd op zoek gaan naar woorden en praktijken waarin verschillende bloedgroepen elkaar vinden. Daar waar het vertrouwde niet overboord wordt gegooid, maar verbonden wordt met andere visies. In mijn onderzoek ben op het spoor gekomen van mooi onderwijs waarbij alle kinderen betrokken worden en leren samenleven. Ik zie praktijk en ook in mijn werk. Omdat ik daar zo enthousiast van word, heb ik deze thema’s vertaald in De Speelboom.

Ik zie dit prentenboek daarom als mijn dissertatie, vertaald naar kinderen: van een samenwerkingsschool en elke andere basisschool. Kinderen van groep 1 tot en met8 zullen zich kunnen herkennen in dit verhaal over samenwerken en verbinden, over een nieuw begin.

Zo zie ik het voor me: dat kinderen, leerkrachten en ouders dit verhaal lezen, naar de prachtige illustraties kijken en ontdekken dat zij zelf graag willen picknickenen spelen bij die speelboom.

 

Bestel het prentenboek nu met korting via de link. Bestel je tien of meer exemplaren? Dan maak je automatisch kans op een meet and greet met auteur Erik Renkema tijdens een unieke voorlees-sessie bij jou op school!

Geplaatst op
15/2/2024

Als eerste op de hoogte zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws en updates over Creathlon.

Meld je aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je aanmelding is binnen.
Oeps, daar ging iets mis!