Agressie: nieuw WHY Magazine voor vmbo

Geplaatst in: WHY-magazine | 0

Agressie komt overal voor. Tijdens een potje Mens-erger-je-niet, op het schoolplein, in het verkeer, op en naast het voetbalveld… Maar ook op veel grotere schaal: hackaanvallen, bombardementen, aanslagen, oorlogen… In het nieuwe WHY Magazine maken leerlingen kennis met de vele kanten van agressie.

Heethoofden

Terwijl de vlammenzee in de Notre Dame nog niet gedoofd is, zie ik op Twitter verschillende mensen vertwijfeld vragen of hier wel sprake is van een ongeluk. Terwijl er nog niks bekend is over de omvang of toedracht van de brand, wordt er door sommigen al gewezen naar mogelijke daders.

Diezelfde dag maakt Ajax zich op voor hun belangrijke wedstrijd tegen Juventus. Al snel blijkt dat niet alle supporters met de beste bedoelingen naar Turijn zijn afgereisd. Er worden 54 Nederlandse supporters met wapens, rookbommen en voetzoekers in hun bezit aangehouden en op het vliegtuig naar huis gezet.

Agressie op school

Agressie in het nieuws: het is dagelijkse kost. Maar ook op school hoort agressie erbij. Een vechtpartij op het schoolplein, ruzie in de klas, een opstootje in de gangen bij het wisselen van lessen… Pubers winden zich snel op!

Precies daarom is het zo belangrijk om ‘agressie’ te bespreken in de klas. In het nieuwste WHY Magazine voor de bovenbouw van het vmbo-t wordt dat in vier delen gedaan. Wat is agressie? Hoe kan het dat agressie ineens zo in je op kan borrelen? In het eerste deel, ontstaan, gaat het over die vragen.

Pesten en vechten

Agressie komt in allerlei vormen en maten voor. In deel twee, vormen, bespreken we pestgedrag. Dat pesten op school voorkomt weten de leerlingen natuurlijk wel. Maar weten ze ook dat mensen er op de werkvloer of zelfs in het verzorgingstehuis mee te maken krijgen? Ook is er aandacht voor hooligans, die speciaal naar een voetbalwedstrijd lijken te gaan om te gaan vechten.

De-escaleren

Hoe de-escaleer je een situatie? Na al die ellende is er ruimte voor een tegengeluid. In deel driegaat het over de omgang met agressie. Toch kunnen sommige oplossingen en maatregelen ook ongewenste effecten hebben. Een camera op het schoolplein leidt misschien tot meer veiligheid, maar heeft ook gevolgen voor de privacy op school. En berichtgeving over aanslagen kan terroristen helpen bij het bereiken van hun doel. Kan dat ook anders?

Oplossing

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar wat gebeurt er als agressie niet voorkomen kan worden? Dan moeten er straffen komen. Hoe dat in Nederland geregeld is, lezen leerlingen in het laatste deel: oplossing.

Meer informatie of gelijk bestellen? Ga naar whymagazine.nl of gelijk naar onze webshop voor losse nummers en abonnementen!

Over Maxine Herinx

Maxine is projectleider voortgezet onderwijs bij Creathlon. Als materiaalmaker schrijft ze daarnaast mee aan Goedemorgen!, WHY Basics en WHY Magazine.