‘Gesprekken op basis van de Goedemorgen!-app dragen bij aan veiliger schoolklimaat’

Op het Cambium College in Zaltbommel vinden ze burgerschap belangrijk. Niet alleen omdat het ministerie wil dat daar aandacht voor is, maar ook voor de school zelf. Voor leerlingen én docenten. Als elke docent, iedere dag een goed gesprek met de klas voert, dan draagt dat bij aan een open en veilig schoolklimaat. Daarom werken ze schoolbreed met onze burgerschapstool Goedemorgen!

 

 

‘Met Goedemorgen! werken vereist minimale voorbereiding,’ zegt docente Sanne van den Dungen. ‘Makkelijker en leuker wordt het niet! Er is een ruime keuze aan onderwerpen, zodat je altijd iets kan kiezen dat bij jou en de klas past.’

 

 

 

Ook leerlingen zijn enthousiast. Sophie en Malou zitten in de tweede klas van vmbo-k. ‘Het is fijn om de dag zo rustig te beginnen,’ zegt Malou. ‘En we hebben echt goede gesprekken,’ vult Sophie aan. ‘We hadden het laatst over pleegzorg. En iemand bij ons in de klas had ermee te maken. Dan ga je toch even denken: wat zeg ik dan. En ook: hoe zeg ik het dan. Want je wilt de ander niet beledigen.’ ‘Je wordt er ook beter in,’ zegt Malou. ‘Want je leert om te zeggen wat je wilt zeggen.

 

 

‘Het is een bewuste keuze om Goedemorgen! schoolbreed in te zetten,’ legt teamleider Jeroen van Roosmalen uit. Door de gesprekken die leerlingen elke dag voeren, met zowel de docent Engels als techniekdocent, leren docenten en leerlingen elkaar op een andere manier kennen. Leerlingen leren dat allerlei onderwerpen bespreekbaar zijn. ‘Je merkt nu al aan de brugklassers en tweedeklassers dat ze het gewend zijn. Ze vragen erom, als het eens wordt overgeslagen.’

 

‘Een paar jaar terug ging ik googelen om burgerschapsmateriaal te vinden,’ vertelt Sanne. ‘Het één was nog vager dan het ander. En toen kwam ik bij Goedemorgen! terecht. Heel concreet, praktisch. Iedereen kan daarmee werken. Ik ben er echt heel enthousiast over.’

 

Meer over Goedemorgen!

Wil je weten hoe Goedemorgen! in de praktijk werkt? Sanne van den Dungen en Elizabeth van de Water, beiden werkzaam op het Cambium College in Zaltbommel beantwoorden al je vragen! Stuur een mail naar info@creathlon.nl of bel 033 – 303 3102.

 

Probeer Goedemorgen! gratis

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal gratis uitproberen. Vraag nu jouw gratis proeflicentie aan en maak 4 werken gratis gebruik van Goedemorgen!

 

Over Hilde van Halm

Hilde is auteur/redacteur bij Creathlon en gericht op het voortgezet onderwijs. Ze is gespecialiseerd in levensbeschouwing en religie, maatschappijleer en burgerschapsvorming.