Prentenboek De Speelboom

De Speelboom verbeeldt en vertelt het verhaal over twee verschillende scholen waarvan de kinderen gescheiden spelen in het bos. Door een ingrijpende gebeurtenis ontstaat er contact en samenwerking tussen de kinderen van de twee scholen, waardoor acceptatie en respect over en weer kunnen groeien.

Prentenboek de speelboom - Creathlon
De prentenboom - Creathlon

34.000+ leerlingen werken met materiaal van Creathlon

Nieuwe levensbeschouwelijke identiteit van samenwerkingsscholen

Auteur Erik Renkema promoveerde in 2018 op de identiteit van samenwerkingsscholen. Deze scholen zijn het resultaat van een fusie tussen een openbare school en een school voor bijzonder onderwijs. Hij vertelt: ‘Dit zijn scholen met een eigen verhaal, een vertrouwde en doorleefde identiteit. Ik onderzocht en beschreef waar de scholen voor staan als ze gaan fuseren, wat hun nieuwe en verbindende identiteit is, en hoe ze deze vormgeven in het levensbeschouwelijk onderwijs. Omdat ik daar zo enthousiast van word, heb ik deze thema’s vertaald naar kinderen in De Speelboom.’

Over het prentenboek

De Speelboom is een ontroerend verhaal over samenwerken en nieuwe mogelijkheden na een grote verandering.

Bestel het prentenboek

De Speelboom in het kort

De Speelboom is specifiek gemaakt voor de jongste groepen van de basisschool, maar ook prima inzetbaar voor de hele school. Bij het prentenboek is ook een gratis lesbrief ontwikkeld. Met deze lesbrief werk je met je leerlingen of zelfs met de hele school samen aan een project, waardoor er diepe verbondenheid ontstaat. Vraag hem nu aan!

 • Verras je schoolteam met De Speelboom
 • Bijzonder als geschenk voor ouders
 • Extra leuk als cadeau aan leerlingen
 • Uitermate geschikt voor samenwerkingsscholen.
De speelboom - creathlon

Meer weten over prentenboek De Speelboom?

Benieuwd naar hoe het lesmateriaal eruitziet? Wil je meer weten over Creathlon of heb je andere vragen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op  

Prentenboek bestellen

FAQs

Heb je een vraag?
We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat is jullie visie op burgerschap?

Burgerschap is de verbindende schakel tussen de projecten van Creathlon. Maar wat is burgerschap nou precies? Wij delen burgerschap op in drie concrete onderdelen:

1. Persoonlijke ontwikkeling
Het begint bij jezelf. Wie ben je? Wat is jouw kern? Het begint met het stellen van vragen. De antwoorden zal je in de loop van je leven blijven aanscherpen én nuanceren.

2. Sociale ontwikkeling
Je zweeft niet als een los atoom door de ruimte. Botsingen met anderen zorgen soms vooronrust, maar ook voor groei. Met anderen deel je vriendschap en liefde. Inzicht in anderen geeft ook meer inzicht in jezelf.

3. Maatschappelijke ontwikkeling
Alleen en in verbinding met anderen ben je onderdeel van een groter geheel, met een eigen plek en daarbij horende verantwoordelijkheden. Het geheel is meer dan de delen, net zoals elk deeltje alleen kan bestaan bij de gratie van het geheel.

Waarom kiezen jullie voor vakintegratie?

Burgerschap beslaat een breed veld dat verbonden is met bestaande vakken en erkende onderwijsactiviteiten, zoals:

 • maatschappijleer
 • sociaal-emotionele ontwikkeling
 • religie/levensbeschouwing
 • filosofie
 • mentoraat
 • maatschappelijke stage

Door samenhang aan te brengen tussen deze verschillende vakken en activiteiten, is het leerproces effectiever.

Welke doelen jullie streven na met de projecten?

Doelen die we voor burgerschap stellen zijn een stip op de horizon, een ideaal om een leven lang aan te werken. Wel is het belangrijk dat jongeren op school de eerste stappen zetten op weg naar deze doelen voor het leven. In ons materiaal houden we rekening met de leerlijnen, kerndoelen en richtlijnen burgerschap.  Daarnaast hebben we de doelen voor burgerschap als volgt samengevat:

De leerling

 • heeft een eigen kijk op het leven ontwikkeld en kan reflecteren op wie hij is, op wat hij belangrijk vindt en op hoe hij zich gedraagt.
 • kan zelfstandig een mening vormen en die duidelijk maken zonder anderen opzettelijk te kwetsen.
 • accepteert meningsverschillen en ziet deze als leerzaam.
 • heeft een open houding tegenover anderen en kan op een positief kritische en respectvolle manier omgaan met culturele en religieuze verschillen.
 • accepteert diversiteit als vanzelfsprekend en positief.
 • voelt zich betrokken bij de democratische samenleving en is bereid verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en anderen.
 • neemt actief verantwoordelijkheid voor de leefomgeving.
Hoe kan ik materiaal bestellen?

Je kunt het materiaal bestellen via telefoon, e-mail en hetcontactformulier op de site. Alle bestellingen worden geleverd op factuur meteen betalingstermijn van 30 dagen.

Bij Krachtbronnen is het belangrijk dat je bestelt via de Krachtbronnen-website, omdat daar de toegang tot het lesmateriaal aan is gekoppeld.

Is het materiaal digitaal of op papier?

Allebei. We geloven in blended learning, want dan gebruik je de voordelen van beide werelden. Digitaal materiaal geeft je toegang tot foto’s, video en actualiteit. Papier is nodig voor het vastleggen en vasthouden van het leerproces.

Kan ik alvast een kijkje nemen in het lesmateriaal?

Je kunt van al het materiaal een zichtzending bestellen. Een zichtzending is geheel vrijblijvend. Natuurlijk nemen we wel graag even contact op om te horen wat je ervan vindt.

Als eerste op de hoogte zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws en updates over Creathlon.

Meld je aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je aanmelding is binnen.
Oeps, daar ging iets mis!

Kracht van Lampje

Creathlon ontwikkelde een speciaal lespakket burgerschap voor groep 7 en 8 bij de VPRO-familieserie Lampje, gebaseerd op het bekroonde boek van Annet Schaap. Benieuwd?