Onderwijs in tijden van corona: burgerschapsthema’s liggen voor het oprapen

Het is de tweede week van de quarantaine-periode. Boodschappen mogen we nog doen en ook de winkels zijn nog open, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Mensen werken waar mogelijk vanuit huis en onderwijs wordt op afstand verzorgd. Het is allemaal behoorlijk wennen. Maar er is gelukkig ook een positieve noot: creatieve initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond! Iedereen probeert er het beste van te maken. Ook bij Creathlon willen we ons steentje bijdragen aan de situatie waarin we ons allemaal bevinden. Want hoewel het leven redelijk stilstaat, gaat de tijd gewoon door. En willen we dat leerlingen blijven leren. Niet alleen de ‘harde vakken’. Deze tijd biedt juist veel kansen voor burgerschapsonderwijs – op afstand.

 

Nu de eerste week achter de rug is, lijken we allemaal wat meer grip te krijgen op de situatie. Heb je je nieuwe ritme al een beetje gevonden? Dan is er misschien ook weer ruimte voor extra verdieping in je lessen. Want laten we wel zijn: in deze tijd zijn er aanknopingspunten te over om burgerschap te ontwikkelen bij jongeren. Wij maakten daarom materiaal, gericht op afstandsonderwijs, dat je bij die verdieping kan helpen.

 

Goedemorgen: burgerschap op afstand

De komende weken kan iedereen gratis aan de slag met het burgerschapsmateriaal van onze VO-gesprekstool Goedemorgen. Deze week staan er drie items online over de coronacrisis, met uitgebreide opdrachten. De opdrachten zijn te downloaden als pdf, zodat leerlingen er op afstand mee aan het werk kunnen. Alle opdrachten staan in het teken van de actualiteiten, maar met verschillende invalshoeken.
Zo staan
leerlingen stil bij het begrip ‘hamsteren’. Waarom gingen mensen wereldwijd massaal wc-papier inslaan? Leerlingen lezen zelf over de psychologie achter dit fenomeen en kijken een paar filmpjes. Vervolgens gaan ze via WhatsApp met een klasgenoot in gesprek. Ze sturen jou wat ze besproken hebben. Ook leren ze zelf nepnieuws over corona herkennen, en komen ze zelf in actie voor een ander.

Als je je aanmeldt voor de proefmaand van Goedemorgen, maak je de komende weken gratis gebruik van het aangepaste materiaal! Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer info.

 

WHY Magazine: wat is altruïsme?

Voor onze methode levensbeschouwing, filosofie, burgerschap én maatschappijleer hebben wij een gratis lesbrief gemaakt, waarin leerlingen kennis maken met het begrip altruïsme. Dit onderwerp komt ook aan bod in het vakoverstijgende WHY Magazine Geluk. Werk je nog niet met WHY? Geen probleem, deze lesbrief is voor iedereen vrij te gebruiken!

Er komen verschillende vragen aan bod. Hoe help je een ander zonder er zelf beter van te worden? Bestaat ‘zuiver’ altruïsme wel, of ben je stiekem altijd bezig
met eigenbelang? Een actueel onderwerp in tijden van corona, waarin er een beroep op ons allemaal gedaan wordt!

Download hier de lesbrief en docenteninstructies.

Over Creathlon