Hoe ziet de toekomst eruit? Nieuw WHY Magazine!

Geplaatst in: WHY-magazine | 0

Begin dit jaar ontstond er een trend op social media: de ten year challenge. Plaats een foto van jezelf uit 2009 naast een foto van nu. Je ziet in één oogopslag hoeveel er in tien jaar veranderd is. In het nieuwe WHY Magazine ‘Toekomst’ doen leerlingen hetzelfde. De kinderen van tien jaar geleden zijn pubers geworden. Maar ze blikken ook vooruit. Hoe zal hun leven eruitzien in 2029? Kortom: Hoe kijken zij naar de toekomst?

Keuzestress

Wat wil je later worden? Het is geen vraag waar leerlingen vrijblijvend over kunnen nadenken. Het profiel dat je nu kiest, de vakken die je nu laat vallen: het heeft allemaal invloed op welke vervolgopleiding je gaat doen en welke kant je nog op kunt. Of niet meer op kunt. Niet zo gek dat veel leerlingen het er behoorlijk moeilijk mee hebben. Want wat als je fout kiest?

Handvatten voor je eigen toekomst

In het WHY Magazine Toekomst gaan leerlingen actief aan de slag met het nadenken over hun eigen toekomst. Ze krijgen concrete tips en handvatten van een decaan voor hun studiekeuze. In interviews lezen ze hoe andere jongeren kozen voor hun beroep. Ze krijgen informatie over geldzaken en maken kennis met belangrijke begrippen omtrent werken. Maar ze leren ook dat fouten maken helemaal niet zo erg is. En dat je eigenlijk niet echt fout kunt kiezen. Blijft die toekomst een benauwend idee? Ook voor het omgaan met die angst krijgen de leerlingen tips.

Veranderende wereld

Natuurlijk komt de toekomst ook op een hoger niveau aan bod. Techniek verandert ons leven razendsnel. Hoe kun je je daarop voorbereiden? En hoe zorg je dat die techniek niet de verkeerde kant op gaat? Techniekfilosofen stellen dat soort vragen. Zo leren leerlingen over killer robots, en bespreken ze een aantal morele dilemma’s waarmee een zelfrijdende auto te maken krijgt. Natuurlijk is er ook aandacht voor de toekomst van de aarde. Voor welke vragen staan we met z’n allen de komende periode? Hoe zorgen we dat er nog een aarde is voor volgende generaties?

Stip op de horizon

Er zijn mensen die heel duidelijk weten waar het heen moet in de toekomst. Zij hebben een visie. Zij proberen iets actief te veranderen, bijvoorbeeld in de politiek. Welke politieke ideologieën bestaan er allemaal? En welke visie hebben zij op het leven en de toekomst? Ook in levensbeschouwingen wordt er over de toekomst nagedacht. Hoe je over het leven na de dood nadenkt, heeft sterke invloed op je ideeën over het leven in het hier en nu. En hoe ziet de eindtijd eruit in diverse stromingen?

Net zoals bij ieder WHY Magazine is het themanummer Toekomst voorzien van een begrippenlijst en digitale ondersteuning voor leerlingen. Ook is er een docentenhandleiding beschikbaar. Koop WHY Toekomst nu in onze webshop of sluit een abonnement af op de hele jaargang mavo/vmbo-t. Het laatste nummer, Macht, verschijnt nog dit schooljaar.

Over Maxine Herinx

Maxine is projectleider voortgezet onderwijs bij Creathlon. Als materiaalmaker schrijft ze daarnaast mee aan Goedemorgen!, WHY Basics en WHY Magazine.