Verrassend geluk

Geplaatst in: Perspectief, WHY-magazine | 0

Reflectie draagt bij aan de verdieping van je eigen geluk

‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Deze beginzin uit de roman Anna Karenina van Tolstoj vat het mooi samen, al is die zin meer dan honderd jaar geleden geschreven. Wat kun je zeggen over geluk? Dat komt toch allemaal op hetzelfde neer? Over ellende is zo veel meer interessants te vertellen.

Eerlijk gezegd was ik lange tijd die mening toegedaan. Geluk lijkt zo oppervlakkig! Het is er, of het is er niet. Wat valt er verder over te zeggen? Sterker nog: de kortste weg naar niet gelukkig zijn, is er veel over na te denken en te proberen het in woorden te vangen. Het leek mij dan ook niet zinvol om een thema ‘Geluk’ toe te voegen aan onze methode Perspectief voor levensbeschouwing. Gelukkig dachten mijn collega’s daar anders over, want het bleek een misvatting te zijn.

Het was een verrijkende en inspirerende ervaring om aan dit thema te werken. Niet alleen vulden we met gemak de pagina’s van de boeken voor bovenbouw havo en vwo, er bleek nog genoeg materiaal over om een nieuw nummer van ons WHY-magazine te vullen. Dit magazine maken we in samenwerking met het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Op die school hebben ze de grote stap gezet om de vakken godsdienst, maatschappijleer en filosofie te integreren tot een nieuwe geheel. Dit bredere vak wordt nu vanaf de brugklas tot en met het examenjaar gedurende meerdere uren per week gegeven.

In het magazine komen leerlingen aan het woord over de vraag of perfectionisme gelukkig maakt. We gaan dieper in op depressies – het onvermogen om geluk te ervaren. Maakt beroemd zijn je gelukkig? En wat is de samenhang tussen werk en geluk? Het gaat over altruïsme en ethiek, over ‘ontspullen’ en existentialisme, over het basisinkomen en hoe een oma en kleindochter over geluk denken. Kortom: zeer diverse maatschappelijke en filosofische visies op dit thema, die aanzetten tot reflectie. En daarmee tot een verdieping van je eigen geluk.

Een van mijn persoonlijke ‘winstpunten’ die ik door dit thema heb behaald, staat op mijn bureau. Een ‘happiness jar’ (nou ja, eigenlijk is het een doos, maar het gaat om het idee). Elke dag schrijf ik kort op waar ik dankbaar voor ben en dat briefje stop ik in die doos. Uit onderzoek blijkt dat ‘dankbaarheid’ een grote bijdrage levert aan je geluksgevoel. Dat effect kan ik nu uit eigen ervaring onderschrijven. En zo blijkt Tolstoj het toch niet helemaal goed te hebben: gelukkig zijn kun je op oneindig veel manieren.

Het nieuwe WHY-magazine over ‘Geluk’ is hier te bestellen. 

Over Hilde van Halm

Hilde is auteur/redacteur bij Creathlon en gericht op het voortgezet onderwijs. Ze is gespecialiseerd in levensbeschouwing en religie, maatschappijleer en burgerschapsvorming.