Goedemorgen! junior

Elke dag in 10 minuten de actualiteit in de klas

Ben je op zoek naar een manier om een goed gesprek met je klas te voeren? Om leerlingen uit groep 7 en 8 te helpen actualiteiten te duiden en de complexe wereld om ons heen te begrijpen? Met de Goedemorgen!-app breng je elke dag in tien minuten de actualiteit in de klas en geef je burgerschap een structurele plek.

Elke dag staan er teksten, doe-opdrachten, filmpjes, discussie- en filosofische vragen voor je klaar. Jij kiest de items die je belangrijk en interessant vindt. Lastige onderwerpen worden stap voor stap bespreekbaar en toegankelijk gemaakt.

Kracht van Lampje

Creathlon ontwikkelde een speciaal lespakket burgerschap voor groep 7 en 8 bij de VPRO-familieserie Lampje, gebaseerd op het bekroonde boek van Annet Schaap. Benieuwd?

34.000+ leerlingen werken met materiaal van Creathlon

Burgerschapstool voor groep 7 & 8

Op de basisschool staan leerlingen aan het begin van hun ontwikkeling als (wereld)burgers. Met Goedemorgen! Junior leren ze om verbanden te leggen tussen de grote wereld en hun eigen leefwereld, een mening te vormen, te argumenteren en om te gaan met verschillen. Ook leren leerlingen zichzelf kennen en werken ze aan een open houding naar anderen toe. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, van de democratie en globalisering tot technologisch burgerschap en duurzaamheid.

Goedemorgen! app: de wereld in je broekzak

Met de digitale tool Goedemorgen! heb je eenvoudig toegang tot de dagelijks items die je met je klas bespreekt. 's Ochtends bereid jij je eenvoudig voor in de app. In de klas laat jij met één klik het materiaal voor de leerlingen zien op het bord. Na afloop houd je de voortgang bij.

De app is gebruiksvriendelijk op alle devices: desktop, tablet en mobiel. Filmpjes of foto’s toon je direct op het scherm en de leerkrachtinstructies zijn alleen voor jou zichtbaar.

Ontdek de app

Goedemorgen! in het kort

 • Elke week meerdere keuzes voor een open gesprek met je klas
 • Structurele en tijdsefficiënte microlessen waar je zelf een goed moment voor uitzoekt
 • Helpt leerlingen actualiteiten te duiden en de wereld om ons heen te begrijpen
 • Gemakkelijke koppeling met het digibord
 • Duidelijke handleiding bij elk item;
 • Geeft de mogelijkheid tot het meten van burgerschap.
 • De app houdt bij welke van de 11 domeinen van burgerschap en welke 13 vaardigheden aan de orde komen;

Meer weten over  Goedemorgen Junior?

Benieuwd naar hoe het materiaal eruitziet? Ontdek de Goedemorgen! app.
Wil je meer weten over Creathlon of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag een proeflicentie aan

FAQs

Heb je een vraag?
We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat is jullie visie op burgerschap?

Burgerschap is de verbindende schakel tussen de projecten van Creathlon. Maar wat is burgerschap nou precies? Wij delen burgerschap op in drie concrete onderdelen:

1. Persoonlijke ontwikkeling
Het begint bij jezelf. Wie ben je? Wat is jouw kern? Het begint met het stellen van vragen. De antwoorden zal je in de loop van je leven blijven aanscherpen én nuanceren.

2. Sociale ontwikkeling
Je zweeft niet als een los atoom door de ruimte. Botsingen met anderen zorgen soms vooronrust, maar ook voor groei. Met anderen deel je vriendschap en liefde. Inzicht in anderen geeft ook meer inzicht in jezelf.

3. Maatschappelijke ontwikkeling
Alleen en in verbinding met anderen ben je onderdeel van een groter geheel, met een eigen plek en daarbij horende verantwoordelijkheden. Het geheel is meer dan de delen, net zoals elk deeltje alleen kan bestaan bij de gratie van het geheel.

Waarom kiezen jullie voor vakintegratie?

Burgerschap beslaat een breed veld dat verbonden is met bestaande vakken en erkende onderwijsactiviteiten, zoals:

 • maatschappijleer
 • sociaal-emotionele ontwikkeling
 • religie/levensbeschouwing
 • filosofie
 • mentoraat
 • maatschappelijke stage

Door samenhang aan te brengen tussen deze verschillende vakken en activiteiten, is het leerproces effectiever.

Welke doelen jullie streven na met de projecten?

Doelen die we voor burgerschap stellen zijn een stip op de horizon, een ideaal om een leven lang aan te werken. Wel is het belangrijk dat jongeren op school de eerste stappen zetten op weg naar deze doelen voor het leven. In ons materiaal houden we rekening met de leerlijnen, kerndoelen en richtlijnen burgerschap.  Daarnaast hebben we de doelen voor burgerschap als volgt samengevat:

De leerling

 • heeft een eigen kijk op het leven ontwikkeld en kan reflecteren op wie hij is, op wat hij belangrijk vindt en op hoe hij zich gedraagt.
 • kan zelfstandig een mening vormen en die duidelijk maken zonder anderen opzettelijk te kwetsen.
 • accepteert meningsverschillen en ziet deze als leerzaam.
 • heeft een open houding tegenover anderen en kan op een positief kritische en respectvolle manier omgaan met culturele en religieuze verschillen.
 • accepteert diversiteit als vanzelfsprekend en positief.
 • voelt zich betrokken bij de democratische samenleving en is bereid verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en anderen.
 • neemt actief verantwoordelijkheid voor de leefomgeving.
Hoe kan ik materiaal bestellen?

Je kunt het materiaal bestellen via telefoon, e-mail en hetcontactformulier op de site. Alle bestellingen worden geleverd op factuur meteen betalingstermijn van 30 dagen.

Bij Krachtbronnen is het belangrijk dat je bestelt via de Krachtbronnen-website, omdat daar de toegang tot het lesmateriaal aan is gekoppeld.

Is het materiaal digitaal of op papier?

Allebei. We geloven in blended learning, want dan gebruik je de voordelen van beide werelden. Digitaal materiaal geeft je toegang tot foto’s, video en actualiteit. Papier is nodig voor het vastleggen en vasthouden van het leerproces.

Kan ik alvast een kijkje nemen in het lesmateriaal?

Je kunt van al het materiaal een zichtzending bestellen. Een zichtzending is geheel vrijblijvend. Natuurlijk nemen we wel graag even contact op om te horen wat je ervan vindt.

Als eerste op de hoogte zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws en updates over Creathlon.

Meld je aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je aanmelding is binnen.
Oeps, daar ging iets mis!

Kracht van Lampje

Creathlon ontwikkelde een speciaal lespakket burgerschap voor groep 7 en 8 bij de VPRO-familieserie Lampje, gebaseerd op het bekroonde boek van Annet Schaap. Benieuwd?