Krachtbronnen

Burgerschapsonderwijs voor elk soort onderwijs

Krachtbronnen is een complete methode om samen met je leerlingen van groep 1 t/m 8 te ontdekken wat ons mens maakt. Deze flexibele methode helpt kinderen om een eigen kijk op het leven te ontwikkelen, goed met anderen om te gaan en met een kritische, open mind in het leven te staan. Krachtbronnen is gemakkelijk te gebruiken door iedere leerkracht op elke basisschool.

34.000+ leerlingen werken met materiaal van Creathlon

Krachtbronnen in het kort

  • Burgerschap, levensbeschouwing en sociaal-emotionele ontwikkeling in één methode
  • Veel informatieve filmpjes, verhalen en afwisselende werkvormen
  • Voldoet volledig aan de SLO-richtlijnen voor burgerschap
  • Korte voorbereiding door duidelijke handleidingen
  • Optimale verhouding tussen digitaal en papier
  • Voordelige licenties zonder winstoogmerk

Krachtbronnen voor de onderbouw

Begin 2024 deden we een pilot met het eerste thema voor groep 1/2. Met de lessen leren de kleuters spelenderwijs wat samenleven inhoudt. De lessen worden begeleid door een verhaal en geïllustreerde scenario’s en je maakt gebruik van de bestaande (speel)hoeken in de klas. Je kunt het thema nu gratis uitproberen. Bestel nu Kracht van ik en werk tot de zomervakantie met Krachtbronnen voor de kleuters. De licentie stop automatisch, je zit dus nergens aan vast.

Lees meer

Krachtbronnen voor de middenbouw

Krachtbronnen voor de middenbouw (groep 3, 4 en 5) bestaat per leerjaar uit 4 thema’s van elk 6 digitale lessen. In alle groepen staan de avonturen van Bèta, een robot die de mensenwereld gaat ontdekken, centraal. Ieder thema bevat zes verhalen over Bèta's belevenissen. De verhalen worden ondersteund met een grote digitale praatplaat. De lessen zijn gekoppeld aan de verhalen en bijbehorende praatplaat. In hun eigen werkervaringsboekje verwerken leerlingen de lessen met talige, creatieve en doe-opdrachten.


Krachtbronnen voor de bovenbouw

Het materiaal voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) bestaat uit 8 themapakketten van elk 6 digitale lessen van 1,5 à 2 uur. De lessen zijn gemakkelijk op te delen in 3 onderdelen: burgerschap, levensbeschouwing en sociaal emotionele ontwikkeling. De digitale lessen bevatten (animatie)filmpjes, muziek, luisterverhalen, fragmenten uit populaire jeugdboeken en diverse opdrachten. Ter ondersteuning van de digitale lessen hebben leerlingen een eigen werkervaringsboekje.


Krachtbronnen voor het speciaal onderwijs

Voor het SBO heeft Krachtbronnen voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) per leerjaar 2 themapakketten van elk 16 digitale lessen van een half uur. Per les ligt het accent op sociaal emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing óf burgerschapsvorming. Net als bij het reguliere materiaal bevatten de digitale lessen (animatie)filmpjes, muziek, luisterverhalen, fragmenten uit populaire jeugdboeken en diverse opdrachten. In hun eigen werkervaringsboekje leggen leerlingen hun voortgang vast. Ze maken talige, creatieve en verrijkingsopdrachten op hun eigen niveau.

Meer weten over Krachtbronnen?

Wil je zelf door het materiaal bladeren en de digitale lessen bekijken?
Vraag dan een gratis zichtzending aan!

FAQs

Heb je een vraag?
We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat is jullie visie op burgerschap?

Burgerschap is de verbindende schakel tussen de projecten van Creathlon. Maar wat is burgerschap nou precies? Wij delen burgerschap op in drie concrete onderdelen:

1. Persoonlijke ontwikkeling
Het begint bij jezelf. Wie ben je? Wat is jouw kern? Het begint met het stellen van vragen. De antwoorden zal je in de loop van je leven blijven aanscherpen én nuanceren.

2. Sociale ontwikkeling
Je zweeft niet als een los atoom door de ruimte. Botsingen met anderen zorgen soms vooronrust, maar ook voor groei. Met anderen deel je vriendschap en liefde. Inzicht in anderen geeft ook meer inzicht in jezelf.

3. Maatschappelijke ontwikkeling
Alleen en in verbinding met anderen ben je onderdeel van een groter geheel, met een eigen plek en daarbij horende verantwoordelijkheden. Het geheel is meer dan de delen, net zoals elk deeltje alleen kan bestaan bij de gratie van het geheel.

Waarom kiezen jullie voor vakintegratie?

Burgerschap beslaat een breed veld dat verbonden is met bestaande vakken en erkende onderwijsactiviteiten, zoals:

  • maatschappijleer
  • sociaal-emotionele ontwikkeling
  • religie/levensbeschouwing
  • filosofie
  • mentoraat
  • maatschappelijke stage

Door samenhang aan te brengen tussen deze verschillende vakken en activiteiten, is het leerproces effectiever.

Welke doelen jullie streven na met de projecten?

Doelen die we voor burgerschap stellen zijn een stip op de horizon, een ideaal om een leven lang aan te werken. Wel is het belangrijk dat jongeren op school de eerste stappen zetten op weg naar deze doelen voor het leven. In ons materiaal houden we rekening met de leerlijnen, kerndoelen en richtlijnen burgerschap.  Daarnaast hebben we de doelen voor burgerschap als volgt samengevat:

De leerling

  • heeft een eigen kijk op het leven ontwikkeld en kan reflecteren op wie hij is, op wat hij belangrijk vindt en op hoe hij zich gedraagt.
  • kan zelfstandig een mening vormen en die duidelijk maken zonder anderen opzettelijk te kwetsen.
  • accepteert meningsverschillen en ziet deze als leerzaam.
  • heeft een open houding tegenover anderen en kan op een positief kritische en respectvolle manier omgaan met culturele en religieuze verschillen.
  • accepteert diversiteit als vanzelfsprekend en positief.
  • voelt zich betrokken bij de democratische samenleving en is bereid verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en anderen.
  • neemt actief verantwoordelijkheid voor de leefomgeving.
Hoe kan ik materiaal bestellen?

Je kunt het materiaal bestellen via telefoon, e-mail en hetcontactformulier op de site. Alle bestellingen worden geleverd op factuur meteen betalingstermijn van 30 dagen.

Bij Krachtbronnen is het belangrijk dat je bestelt via de Krachtbronnen-website, omdat daar de toegang tot het lesmateriaal aan is gekoppeld.

Is het materiaal digitaal of op papier?

Allebei. We geloven in blended learning, want dan gebruik je de voordelen van beide werelden. Digitaal materiaal geeft je toegang tot foto’s, video en actualiteit. Papier is nodig voor het vastleggen en vasthouden van het leerproces.

Kan ik alvast een kijkje nemen in het lesmateriaal?

Je kunt van al het materiaal een zichtzending bestellen. Een zichtzending is geheel vrijblijvend. Natuurlijk nemen we wel graag even contact op om te horen wat je ervan vindt.

Als eerste op de hoogte zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws en updates over Creathlon.

Meld je aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je aanmelding is binnen.
Oeps, daar ging iets mis!

Kracht van Lampje

Creathlon ontwikkelde een speciaal lespakket burgerschap voor groep 7 en 8 bij de VPRO-familieserie Lampje, gebaseerd op het bekroonde boek van Annet Schaap. Benieuwd?